E-sport är en kraftigt växande marknad

Idag växer e-sporten så det knakar och vi har sett många populära spel dyka upp på olika turneringar runtom i världen. Sverige är dessutom ett land som anordnar många tävlingar och var en av de första som började med evenemang som Dreamhack som nu finns i två olika tappningar: Dreamhack Winter och Dreamhack Summer. Båda evenemangen anordnas i Elmia i Jönköping och tack vare dessa event och deras popularitet har vi sett en explosionsartad ökning av e-sport i Sverige de senaste åren. Trots e-sportens popularitet inom Sverige är det nästan enbart utländska bettingsajter som erbjuder odds på e-sport. Här släpar bettingsajter med svensk licens långt efter.

Publicitet i svenska medier

Breakit.se publicerade en artikel redan 2018 där de tog fram data på hur kraftigt e-sporten växer i världen och skrev då att MTG köpte upp Dreamhack för 250 miljoner kronor vilket var ett betydande köp för den svenska e-sportsindustrin. Dagens Media har även lanserat en rapport för 2017 där de kom fram till att tittarna av e-sport spenderade ungefär 100 minuter per dag på att följa sina favoritspel, något som kom som en överraskning för många. Många tittare har även valt att betala för att se på e-sport enligt information som togs fram av företaget Mediavision. Resultatet av undersökningen blev att marknaden expanderar kraftigt och att antalet tittare rörde sig om ungefär 650 000 per dag, med en ökad tittartid jämfört med föregående år. Tidningen Metro publicerade också en artikel om e-sport i juni 2018 och där kom de fram till samma slutsats, dock via en annan rapport som togs fram via rådgivningsföretaget PwC. Artikeln lyfte fram siffror som 20 procent i årlig tillväxt, samt att e-sporten omsatte 620 miljoner dollar 2017.

Betting inom e-sport

För den som spelar på odds kan e-sport innebära en ny, spännande marknad för att vidga vyerna inom spelbranschen ytterligare. Så gott som alla spelaktörer med fokus på e-sport är licensierade utomlands. Det kan vara värt att ta en titt på dessa aktörer då de erbjuder det största utbudet av olika marknader. Några exempel är ArcaneBet, EGB, Betspawn och GGBET, som har sina spellicenser utfärdade från Curaçao och Malta. Betspawn är just nu i processen att ansöka om en svensk spellicens. Tills vidare finns det flera svenska spelaktörer som bjuder på e-sport som en mindre kategori bland sitt övriga utbud. Några sådana är exempelvis bettingsidor som William Hill, Unibet och Betsson.Precis som i klassiska sporter kan du vinna pengar på att betta på det vinnande laget och det är alltid till din fördel att ta reda på så mycket fakta om ett lag som möjligt. Du kan även bekanta dig med de flesta spel genom att själv prova dem på egen hand, eller genom att följa de allra bästa spelarna via plattformar som Twitch.